Ingredienser
- 250 g schalottenlök (125 g motsvarar ca 5 st schalottenlökar)
- 2 vitlöksklyftor
- 250 g kycklinglever
- 4 msk smör
- 1500 g fläskfärs
- 1,5 dl portvin
- 6 msk konc kalvfond
- 5 dl vispgrädde
- 2 msk färsk finhackad mejram alternativt 1 msk torkad
- 2 msk färsk finhackad timjan (+ ev extra till garnering)
- 2 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
Gör såhär
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skär levern i ca 1 ½ cm små bitar.
Fräs lök och vitlök mjuk i hälften av smöret i en stekpanna utan att den får färg. Ta upp och lägg åt sidan. Tillsätt levern i stekpannan och stek den i resterande smör ca 3 minuter.
Sätt ugnen på 150°C.
Lägg lök, vitlök, lever, fläskfärs, portvin, kalvfond, grädde och kryddor i en matberedare. Mixa hastigt ihop till en smet.
Fördela smeten i två brödformar. Ställ in i nedre delen av ugnen 1–1 ½ timme eller tills innertemperaturen är 70°C.
Ta ut terrinen och låt svalna helt. Häll av vätskan ur formen.
kategori: Okategoriserade