Ett perfekt sätt att återvinna den överblivna biten av julskinkan som står kvar i kylen nu i mellandagarna.
Varför inte som en tilltugg till välkomstdrinken på nyårsafton. Bred lite rilette på på en bit rostat bröd och pynta.
Ett svenskt namn på rilette är köttsmör, kanske inte låter lika delikat och det kan vara därför som man inte hör det så ofta längre.
Ingredienser
0,5 kg Överbliven julskinka (Glöm inte att ta bort kryddnejlikorna), grovtärnad
1 l köttbuljong
2 lagerblad
100 g smör
2 msk grov dijonsenap
rivet skal från en citron
1 dl persilja, hackad
Ett par varv med pepparkvarnen
Gör så här
Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg i skinktärningarna och lagerblad, sjud under lock tills skinkan faller isär, tillsätt mer vatten om det behövs.
Häll av buljongen och spara, mosa sönder skinkan med en gaffel och blanda i smör och senap om det behövs så tillsätt buljong till en lagom konsistens. Låt svalna lite och vänd i citronskal och persilja. Smaka av med peppar, lägg i en glasburk och se till att packa det så att det inte finns för mycket luft, ställ kallt.
Gott att bre på en skiva surdegsbröd.